EN | BG

 


Медиите за нас
Образованите млади роми – една група с недооценен потенциал
04/07/2019
В този анализ под образовани млади роми имам предвид млади хора от ромски произход от завършването на средното им образование до 35 годишна възраст. Образовани в случая означава, че това са млади хора със средно или висше образование.

Това пише Боян Захариев в анализ за електронното издание Маргиналия, в който обобщава данни от проучванията, направени в рамките на Програма „Мост към бизнеса“. Малко повече от анкетираните в рамките на проекта 230 младежи са със средно образование, малко повече от ¼ са бакалаври, а останалите около 20% са магистри. В извадката има и няколко млади хора с докторска степен.


Безработицата сред висшистите от ромски произход е 3%
13/06/2019
Безработицата при младите роми с висше образование е под 3% и е на нивото на безработицата сред висшистите в цялата страна. Рискът от бедност, който засяга всеки пети гражданин у нас, практически не съществува за високообразованите роми.


Резервите на пазара на труда у нас - обект на нарастващ интерес от работодателите
13/06/2019
Всяка една среща с работодател отваря нови възможности. Работодателите от всички области на бизнеса са все по-отворени към наемането на различни групи хора. Възрастта все по-малко е фактор. Това коментира Георги К. Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и управляващ директор в CTeam, в предаването "Бизнес старт" на телевизия Bloomberg.


Димитър Димитров: Многообразието на работното място води до ползи за компаниите
13/06/2019
Образованието при младите роми е факторът, който ги превръща в интегрална част от квалифицираната работна сила и елиминира в голяма степен риска от неравенства на пазара на труда. Това са част от данните, които ще бъдат представени на конференция на тема „Многообразие и включване на пазара на труда“ и е организирана от програма „Мост към бизнеса“, която се изпълнява от Институт Отворено общество, съобщава Българското национално радио. Програмата подпомага достъпа на млади роми със завършено минимум средно образование и успешно положени държавни зрелостни изпити до позиции за висококвалифициран труд в частния бизнес.


Подготвяме младежите да се справят сами
08/04/2019
"Това, което ние правим е не да посредничим за работа, а да подготвим младежите да се справят сами“. Това казва Димитър Димитров, мениджър на Програма „Мост към бизнеса“ в интервю за Радио Видин на БНР. „Тези хора, с които ние работим, те са 120 човека от цялата страна, около 40 от тях започнаха работа, благодарение на услуги, които ние сме им предоставили. Тези хора са предимно от по- затворени общности и на тях им липсват редица или не са достатъчно добре развити, редица умения, които са много силно необходими", обясни Димитър Димитров.

|<<  | Стр 1 от 3 |  >  >>|

"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC