EN | BG

 


Приключи конкурсът за кандидати по Програма "Мост към бизнеса"

Публикации
Интегрираният ром е невидим
19/07/2017
"Разговорът започва спокойно. Радосвета и Димитър се изчакват един друг, а темите са почти банални. Само 15 минути по-късно те се прекъсват, разказват история след история, показват снимки. И стигат до извода, че "интегрираните роми са невидими". Те не се вписват в клишето - каруца, клоьщав кон и ровене в кофите за боклук. Интегрираните роми са образовани, вероятно е някой от тях да ви постави диагноза или абокат. Част от тях са лекари, други са медицински сестри. Има инженери, дори има и такъв, който е измислил стартъп за геймъри".


Ще закуся с мойто чувство за вина...
09/07/2017
През последните 20-ина години се забелязва бавно подобрение на образованието сред ромите в страната, но статистиката все още отбелязва огромна пропаст между ромите и българското мнозинство. Според данни от проф. Илона Томова от БАН, разпространени през 2013 г., едва 0,5% от ромите в България имат университетско образование, докато делът на висшистите сред цялото българско население е 19,6%. Това означава, че процентът на хората с висше образование сред ромите е близо 40 пъти по-малък от средния за страната, пише Дневник.


Бизнесът и училищата: първи крачки
06/05/2017
Липсата на подготвени хора за пазара на труда се превръща във все по-болезнен проблем в България. Затова и става все по-ясно, че образованието не може да се справи без бизнеса, както и обратното. Добрата новина е, че все повече компании започват да осъзнават колко е важно да си подадат ръка с образователната система в лицето на министерството и учебните заведения.


Безработните в България са намалели с 19% през 2016 г.
15/03/2017
Безработните през 2016 г. са намалели с 19%, като в същото време делът на икономически активните хора се е свил с 0.6 процентни пункта спрямо 2015 г. При мъжете заетостта се е повишила повече, отколкото при жените. Продължително безработни са близо 60% от хората без работа. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от Дневник.


Една четвърт от работодателите планират да наемат нови служители, сочи изследване
15/03/2017
Работодателите в десет индустриални сектора в България планират да увеличат наетите служители през второто тримесечие на годината, показват резултатите от изследването на заетостта на компанията за човешки ресурси "Менпауър България", цитирани от Дневник. От анкетираните 620 работодатели 24% са заявили, че планират да наемат нови служители през периода април - юни, което е с 10 процентни пункта ръст спрямо първото тримесечие на годината, сочат данните.

|<<  | Стр 1 от 2 |  >  >>|

"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.Powered by Sirma Solutions GSC