EN | BG

 


Публикации
Безработицата намаля до 6,5 % през септември
16/10/2017
През септември безработицата намалява с 0.2 процентни пункта спрямо август до 6.5 на сто, съобщи съобщава Дневник, позовавайки се на данни на Агенцията по заетостта, която следи показателя по регистрациите в бюрата по труда. Намалението спрямо септември 2016 г. е с 1.3 процентни пункта. В края на септември броят на регистрираните безработни е 213 307. Спрямо година по-рано броят им е с 16.5% по-малък. Новорегистрираните през месеца безработни са 27 055. От тях 518 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи и не са търсили работа. Броят на активираните от медиаторите и посредниците в бюрата по труда и техните партньори от началото на годината достига 9 080 души, информира агенцията.


Интегрираният ром е невидим
19/07/2017
"Разговорът започва спокойно. Радосвета и Димитър се изчакват един друг, а темите са почти банални. Само 15 минути по-късно те се прекъсват, разказват история след история, показват снимки. И стигат до извода, че "интегрираните роми са невидими". Те не се вписват в клишето - каруца, клоьщав кон и ровене в кофите за боклук. Интегрираните роми са образовани, вероятно е някой от тях да ви постави диагноза или абокат. Част от тях са лекари, други са медицински сестри. Има инженери, дори има и такъв, който е измислил стартъп за геймъри".


Ще закуся с мойто чувство за вина...
09/07/2017
През последните 20-ина години се забелязва бавно подобрение на образованието сред ромите в страната, но статистиката все още отбелязва огромна пропаст между ромите и българското мнозинство. Според данни от проф. Илона Томова от БАН, разпространени през 2013 г., едва 0,5% от ромите в България имат университетско образование, докато делът на висшистите сред цялото българско население е 19,6%. Това означава, че процентът на хората с висше образование сред ромите е близо 40 пъти по-малък от средния за страната, пише Дневник.


Бизнесът и училищата: първи крачки
06/05/2017
Липсата на подготвени хора за пазара на труда се превръща във все по-болезнен проблем в България. Затова и става все по-ясно, че образованието не може да се справи без бизнеса, както и обратното. Добрата новина е, че все повече компании започват да осъзнават колко е важно да си подадат ръка с образователната система в лицето на министерството и учебните заведения.


Безработните в България са намалели с 19% през 2016 г.
15/03/2017
Безработните през 2016 г. са намалели с 19%, като в същото време делът на икономически активните хора се е свил с 0.6 процентни пункта спрямо 2015 г. При мъжете заетостта се е повишила повече, отколкото при жените. Продължително безработни са близо 60% от хората без работа. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от Дневник.

|<<  | Стр 1 от 2 |  >  >>|

"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC