EN | BG

 


„Мост към бизнеса“: Всички печелят!
12/06/2017
„Толкова време търсих работа и не успях – въпреки квалификацията ми, въпреки висшето ми образование. Оказа се, че това не е достатъчно. А всъщност човек трябва да прави това, в което наистина е добър и в което му върви“. Това казва Анелия Илиева, една от деветнадесетте млади специалисти, които преди няколко години минаха успешно през тримесечните стажове, организирани в рамките на пилотния проект „Мост към бизнеса“ и които впоследствие получиха предложение за постоянна работа в частния сектор, пише CSR Bulgaria.

 

Но защо млад, образован и квалифициран човек трябва да се реализира на пазара на труда чрез някаква стажантска програма, би се запитал всеки непредубеден. Отговорът е неочакван: Анелия, подобно на останалите млади специалисти - участници в проекта, е от ромски произход. В българските условия се оказва, че този произход доста често има по-голяма (при това – негативна) тежест от образованието и квалификацията.

 

Според едно неотдавнашно изследване на Европейската комисия близо 25 на сто от ромите в България смятат, че техният произход е причината да не бъдат наети на работа. Нещо повече – у нас все още може да се срещнат обяви за работа, в които се посочва изрично, че за тях не могат да кандидатстват роми. В най-добрият случай младите и образовани роми работят на такива позиции в обществения сектор, които не съответстват на тяхната квалификация. 

 

Пълен текст на публикацията в CSR Bulgaria


"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC