EN | BG

 


Интегрираният ром е невидим
19/07/2017
"Разговорът започва спокойно. Радосвета и Димитър се изчакват един друг, а темите са почти банални. Само 15 минути по-късно те се прекъсват, разказват история след история, показват снимки. И стигат до извода, че "интегрираните роми са невидими". Те не се вписват в клишето - каруца, клоьщав кон и ровене в кофите за боклук. Интегрираните роми са образовани, вероятно е някой от тях да ви постави диагноза или абокат. Част от тях са лекари, други са медицински сестри. Има инженери, дори има и такъв, който е измислил стартъп за геймъри".

 

Това казват в интервю за Медиапул д-р Радосвета Стаменкова – изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и Димитър Димитров, директор на Програма Рома в Институт „Отворено общество“ – София. Двамата говорят за стереотипите и начините за преодоляване на предразсъдъците спрямо ромското малцинство.

 

Пълен текст на материала „Интегрираният ром е невидим“ в Медиапул можете да прочетете тук


"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC