EN | BG

 


Осастипесо саворенге! Здраве за всички!
17/04/2018
Д-р Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве беше поредният гост на учениците в столичната Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия в рамките на инициативата „Дипломирам се – успявам!“ по Програма „ Мост към бизнеса“.

В непринудена и приятелска атмосфера Рада поведе с гимназистките откровен разговор „на ти“ и „на малки имена“ по „неудобните“, но важни и вълнуващи теми, които все още не могат да намерят място в училищните класни стаи, а вкъщи си остават непреодолимо табу.

 

„Няма никакво съмнение, че зрелостничките вече знаят какъв ще е цветът на роклята им за абитуриентския бал. А знаете ли как звучи на ромски език девизът на Световната здравна организация?“, пита гостенката и признава, че това е сред малкото изрази на ромски, които владее: „Осастипесо саворенге“.

 

„Здраве за всички!“ – превеждат момичетата и напътстват докторката за перфектно произношение на майчиния им език.

 

След първоначалния смут, споглеждания и свенливи усмивки, предизвикани от разговора за устройството на половата система, за менструалните болки, за рисковете от венерически заболявания, заваляват въпроси за редица здравни митове и истини: за надеждните средства за спазване на личната хигиена, за СПИН, за секцио, за пиърсинга и татуировките, за предпазване от полово предавани болести и недопускане на нежелана бременност.

 

„Сега сте на възраст, в която здравето ви изглежда даденост, но трябва да знаете, че не е така и трябва отсега да полагате грижи за него. Здравната просвета и доброто образование ще ви помогнат и за здравето“, казва д-р Стаменкова и поставя ребром въпроса защо много от младежите в кв. „Факултета“ се женят на по 12 – 13 години. Отговорът от дъното на препълнената класна стая не закъснява: „Защото много се обичат!“, а друг глас не без ирония репликира: „Да, бе, много се обичат и за това, като станат на 15, се разоставят!“.

 

И всички изострят вниманието си към думите на Рада за опасностите от ражданията в ранна възраст, когато организмът на майката не е достатъчно развит, за да износи безпроблемно плода.

 

„При твърде млади майки има висок риск от недоносеност на бебето. Може да изчакаш малко и на 18 - 19 г., след като вземеш дипломата, да помислиш за брак и семейство. Майката трябва да е зряла и образована, за да има достатъчно възможности да издържа децата си и да им даде по-добро бъдеще. А нали това е най-съкровеното желание на всеки родител за неговите деца!“

 

„Съветите ви са много добри – ценни и полезни“, казва С., която заедно с Р. подготвя грамота в знак на благодарност към Рада, а на раздяла, преди снимката за спомен, тя им подарява здравни брошури, календари и филми с отговори на още куп интересни въпроси за здравето, образованието, семейството и любовта."Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC