EN | BG

 


Ром Кихотът Валери Леков: Словото и образованието променят съдби
25/10/2018
Само словото и образованието могат да ви дадат възможността да постигнете нещо повече в живота си. С тези думи ромският поет, актьор, режисьор и журналист Валери Леков се обърна към гимназистите от ПГТКИ – София, на които гостува по повод Националната седмица на четенето.

 

Той разказа на учениците за пътя си от първите трепети от докосването с магията на четенето и словото в едно от кварталните читалища на родния си град Кюстендил до журналистическата и режисьорската работа.


Заедно с ромския образователен медиатор в гимназията Наталия Цекова гостът изпълни стихове от класиците на ромската поезия Мануш Романов и Усин Керим и представи откъс от своята социална сатира в стихове „Ром Кихот“.


Силни вълнения и аплаузи на гимназистите предизвика изпълнението на стихотворението на Керим „Баба хак“ („Бащин закон“), в който авторът представя разкъсаните съдби на влюбените Арифа и Мето заради тяхната „продадена обич“ на пазара за булки.


В края на срещата и рецитаторка от 8-клас прочете пред аудиторията творбата на ромския поет Михаил Петров „Лъжовни очи“ и заедно със съучениците си връчи на Валери Леков грамота в знак на благодарност за вдъхновението. Срещата приключи със „селфита“, както с госта, така и с част от стиховете в книжките, представени от него."Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC