EN | BG

 


Миро – младежът с талантите, които иска да реализира в своя роден край
03/11/2018
Ако трябва да избирам между множество работни позиции, водещо за моя избор ще бъде не заплатата, а населеното място. Искам да работя тук, в моя район.

Младежът, който казва това е Мирослав Илиев – студент във Великотърновския университет. Районът, за който говори, е Северозападна България – статистически най-изостаналият район на територията на целия Европейски съюз. Район, от който всички предпочитат да избягат, вместо да се връщат в него.

Не и Миро.

 

Миро е от Бяла Слатина. На 20 години. Учи Публична администрация. След година ще се дипломира. А после? „После предпочитам да натрупам опит в обществения сектор. Парите не са водещи за мен. Водещо е да ми е интересна работата“. На въпрос какво интересно може да има в Бяла Слатина и Северозападна България въобще, Мирослав е доста категоричен: „Тук живеят достатъчно образовани и квалифицирани хора. Поради високата безработица те са принудени или да напуснат района, или страната въобще. Точно тук смятам, че мога да бъде полезен: да покажа на тези хора с личния пример, че нещата не са безнадеждни“.


Миро не свежда личния пример единствено до образованието. Всеки един свободен момент той отделя за хобито си – програмирането. Вече е толкова напред с html, C++ и java script, че му предстоят разговори за изработването на сайт на факултета, в който учи. Успоредно с това Миро е доброволец на неправителствената организация „Амалипе“, член е на Студентския съвет на ВТУ и на Общото събрание на Стопанския факултет в университета. Играе шах, футбол, участва в състезания по цифрова фотография.


Малцина младежи на неговата възраст и с неговия произход могат да се похвалят с подобна биография. Вероятно това, което го прави малко по-различен, е семейната среда. „И двамата ми родители имат средно образование и много искат децата им да надградят и да продължат да се развиват“, казва Мирослав. Неговият по-голям брат е завършил успешно ВТУ и вече работи, а Миро върви уверено по отъпканата пътека, усещайки силната подкрепа на майка си и баща си.


Мирослав Илиев е щастливият победител във втората томбола на Програма „Мост към бизнеса“. В нея участваха общо 224 младежи, попълнили онлайн анкетите на Програмата. Резултатите от тях ще дадат възможност на екипа на „Мост към бизнеса“ да прецизира помощта си към младите хора, които търсят съответстваща на тяхната квалификация работа и ще послужат на различни организации, които търсят най-доброто място за младите на пазара на труда.

 


 "Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC