EN | BG

 


Многообразието не просто работи, то е неизбежно
28/11/2018
„Аз съм сигурна, че разнообразието не просто работи. То е неизбежно“. Това каза Деница Сачева, заместник-министър на образованието, в обръщение към участниците във втората среща на инициативата „Разнообразието работи“. „Трябва да си дадем сметка за огромния човешки потенциал, който не е използван“, каза Сачева, подчертавайки, че в страната има десетки хиляди млади хора, които нито учат, нито работят. „Това е армия от хора, която не се използва пълноценно, защото срещу нея има изградени предразсъдъци“, каза заместник-министърът.

 

Деница Сачева се присъедини към инициативата „Разнообразието работи“, в която си подават ръка неправителствени организации и представители на бизнеса, стремящи се към прилагане и развиване на активни политики на многообразие в корпоративната среда. „Аз самата съм била предприемач и си давам сметка, че бизнесът предпочита да говори за цени, а не за ценности“, каза Сачева. „Но темата за многообразието и включването ще става все по-актуална , а хората, които в момента се занимават с това, днес може да определим като пионери“, допълни заместник-министърът.


„Многообразието си струва и се отплаща“, каза Даниел Киряков, модератор на срещата и мениджър „Комуникации“ на Американската търговска камара. Той подчерта, че целта на подобни срещи е да се създаде общност, която да предизвика промяна на средата в бъдеще.


Силен интерес предизвикаха изказванията на Ива Колева, мениджър Корпоративна Социална отговорност на TELUS International Europe, която говори за опита на нейната компания да работи в мултинационална и мултиезична среда. Ирина Лалова от Enhancv пък се фокусира върху примери от практиката на компанията й, която помага на кандидати за работа да изготвят подходящо CV. Днес Enhancv помага на повече от 0,5 млн. потребители по цял свят да създадат качествено CV и така да стигнат до желаната работа.


Димитър Димитров (Институт отворено общество – София), мениджър на Програма Мост към бизнеса, разказа няколко интересни истории за младежи в неравностойно положение от ромски произход, които успяха да се реализират, въпреки предразсъдъците към тях - като лекари, мениджъри, енергетици, учени. Той обаче разказа и няколко други истории за младежи от ромски произход, които не успяха. Тъкмо заради предразсъдъците.

 

На форума присъстваха редица на представители на бизнеса (сред които на SAP Labs Bulgaria, Telenor, CSR Bulgaria, Български форум на бизнес лидерите и др.), на неправителствения сектор, както и представители на американското посолство в България и на различни министерства. 


Многообразието работи е съвместна инициатива на Фондация „Институт Отворено общество - София“, чрез Програма „Мост към бизнеса“, Фондация GLAS с Платформата WorkItOut, Български фонд за жените, Фондация „Заслушай се“ и Фондация "Сошъл Фючър" с Платформата JAMBA."Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC