EN | BG

 


Международен ден на ромите
08/04/2019
Днес е Международния ден на ромите – денят, в който най-многобройното малцинство в Европа отдава почит към загиналите по време на Холокоста роми. Между 800 000 и 1 000 000 са жертвите от ромски произход по времето на Холокоста през Втората световна война.

 

„Антиромските настроения нарастват“, предупредиха в навечерието на празника заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисарите Йоханес Хан, Мариан Тейсен, Вера Юрова и Корина Крецу. „Свидетели сме на екстремни изказвания, включително от страна на политици, и на разпространение на словото на омразата и фалшивите новини онлайн. Думите водят до омраза, а омразата води до насилие. Трябва да сме бдителни, за да не допуснем ромите отново да станат обект на тормоз и нападения. Трябва да се поучим от историята си и да предотвратим разпалването на пламъците на омразата от миналото“.


„За да постигнем това, трябва твърдо да отстояваме нашите основни ценности. ЕС отстоява идеята за общество, в което равното третиране е реалност за всички малцинства и в което на ромските общности се предоставят същите права и възможности като тези, предоставяни на другите хора. Ето това сме ние“, пишат още европейските комисари. 

 

Цялото изявление на еврокомисарите можете да прочетете тук.

 

8 април се чества ежегодно от ООН и ЕС от 1992 г. насам по предложение на международната организация Романо Юнион. Но началото на организираното ромско движение е поставено още през 1971 г. в Лондон, където се провежда първият световен ромски конгрес. Тъкмо там е начертан пътят за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност и са приети флагът и химнът на движението – „Джелем, джелем“.

 


"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC