EN | BG

 


Безработицата сред висшистите от ромски произход е 3%
13/06/2019
Безработицата при младите роми с висше образование е под 3% и е на нивото на безработицата сред висшистите в цялата страна. Рискът от бедност, който засяга всеки пети гражданин у нас, практически не съществува за високообразованите роми.

 

Това обяви Георги Стойчев от Институт Отворено общество - София по време на конференцията "Многообразие и включване на пазара на труда", организирана от Програма "Мост към бизнеса".

"Хората с висше образование сред ромската общност са под 1%. Хората, които имат висше образование от ромски произход, те се реализират точно толкова добре на пазара на труда, колкото се реализират всички останали висшисти. Нивата на заплащане и нивата на безработица ред тази група са абсолютно същите, каквито са сред всички останали", пише електронното издание Pariteni.bg

Затова цел на държавата трябва да са насърчителните мерки, с които да се удвои броя на студентите-роми във висшите училища през следващите пет години.

Публикацията на Pariteni.bg е достъпна тук


"Мост към бизнеса – инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и Унгария". 
Реф. № VS/2016/0236  
Проектът се осъществява с подкрепата на Програмата за заетост и социални иновации на Европейския съюз ("EaSI") 2014-2020.
Информацията, съдържаща се в настоящата страница, не отразява непременно официалната позиция на Европейската комисия.

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквиткитеPowered by Sirma Solutions GSC